diumenge, 2 de juny del 2013

Manifest davant la celebració del I Congrés Biennal de Seguretat Jurídica i Democràcia a Iberoamèrica

Davant la celebració a Girona del I Congrés Biennal de Seguretat Jurídica i Democràcia a Iberoamèrica, organitzat per la Càtedra de Cultura Jurídica de la UdG, els membres del Personal d’Administració i Serveis de la Universitat de Girona sotasignats volem manifestar que:


  • El fet que l’organització convidi ponents com Felip de Borbó, Rodríguez Zapatero o Ruiz Gallardón fa palesa la manca de capacitat de la UdG per adonar-se de la realitat social que l’envolta. Aquests personatges representen valors molt allunyats dels principis que els Estatuts de la UdG determinen, i en molts casos cal considerar-los com els culpables del patiment que les famílies estan suportant aquests dies.
  • Especialment preocupant és la fixació que té la UdG per convidar membres de la monarquia espanyola als actes que organitza. Aquesta institució anacrònica ha representat històricament la persecució del coneixement i ha fomentat la desigualtat social, la discriminació de la dona i l’opressió del poble català. La seva figura, envoltada d’escàndols, es troba en una situació de pèrdua accelerada d’acceptació social, i no podem tolerar que la universitat pública serveixi de plataforma per netejar la seva imatge institucional.
  • Davant el perill de la privatització de les universitats, hem de manifestar el nostre malestar davant la participació de determinades empreses multinacionals en la normalitat universitària. Algunes d’aquestes empreses com Caixabank, Telefónica, Abertis, Agbar o Repsol són responsables en gran mesura de la crisi financera en què ens trobem, de la privatització dels serveis públics, de l’empitjorament de les condicions laborals i de l’espoli a què són sotmesos els països llatinoamericans.
  • Davant els atacs que està patint la nostra llengua considerem un insult que la UdG organitzi un congrés a la ciutat de Girona on els idiomes oficials són només el castellà i el portuguès. Aquest fet encara és més greu si tenim en compte que segons els Estatuts de la UdG la llengua pròpia de la Universitat és el català i una de les seves obligacions és promoure el seu ple ús en tots els seus àmbits.
  • Critiquem la hipocresia del rectorat, que d’una banda es suma sense cap tipus de problema als manifestos de l'ACUP en defensa de l'educació pública i contra les retallades en recerca i educació, a favor del català i del dret a decidir, mentre per altra banda oblida els seus posicionaments institucionals i convida amb tots els honors els representants d’aquestes polítiques. Es demostra així la manca de compromís de la institució amb la realitat del procés nacional del país.


L’ensenyament superior, com la resta de serveis públics, està patint una serie d’atacs que posen en perill la seva subsistència i l’accés universal sense cap tipus de discriminació als serveis que ofereix. Aquest congrés concentrarà representants dels culpables de l’atac frontal que estem patint, i la UdG, en lloc de lluitar per garantir la seva supervivència, els obre la porta perquè puguin netejar la seva imatge.

Per tot plegat, com a membres de la comunitat universitària, ens desmarquem completament de l’organització d’aquest Congrés, hi mostrem el nostre més profund rebuig, demanem públicament als dirigents de la UdG que reconsiderin la seva actitud i donem suport als actes de protesta convocats els propers dies per diferents plataformes.